Volvo är en viktig del i Sveriges moderna historia, både som ett kulturarv men också som en viktig del i efterkrigstidens ekonomiska utveckling som satte fart på det svenska välfärdsbygget. Volvo har ett eget museum, Volvo museum, som är beläget i stadsdelen Arendal på Hisingen en bit utanför Göteborgs stadskärna. Det invigdes 1995 och är Volvos officiella museum, drivet gemensamt av AB Volvo och Volvo Cars. Här finns allt som har med Volvo att göra! Besökaren får chansen att uppleva en hel värld av ikoniska bilar och andra fordon och följa med på det stora och välkända svenska företagets resa från starten 1927 fram till idag.

Museet passar såväl den inbitne nostalgiska Volvo-fantasten, den fordonstokige bilnörden som den allmänt vetgirige eller den med ett mer allmänt intresse för industrihistoria, svensk historia och kulturarv! Liten som stor kommer att uppskatta ett besök på detta unika museum där Volvos historiska arv förevigats.

Att se här

Volvo museum innehåller gedigna samlingar med allt som har med Volvos fabrikat att göra. I museet står allt från personbilar, bussar och lastbilar till traktorer, båt- och flygmotorer och olika anläggningsmaskiner uppställda. Museets uppbyggnad följer en kronologisk ordning där besökaren först möts av Volvos allra första bilmodell, en svart Volvo ÖV4.

På museet finns även prototyper till vissa modeller som inte har serietillverkats. Bland annat finns världens enda exemplar av modellen Volvo Philip med V8-motor, som är en konceptbil som tillverkades 1952, utställt på museet. Även konceptbilen Volvo VCC från 1980 finns här, som var ett sorts test inför Volvos 760-projekt som lanserades 1982. Volvo VCC anses utgöra starten på Volvos mer moderna personbilar. Vidare finns på museet bland annat en egen avdelning för Volvo Penta, det vill säga Volvokoncernens bolag som tillverkade båtmotorer och industrimotorer.

Ett föremål som under senare tid blivit en publikmagnet är en bil gjord helt i lego. Legobilen föreställer en ljusblå Volvo av modellen XC90 och är unik som den förmodligen största Legobilen i hela världen. Den består av över 200 000 legobitar och väger lite över 1,3 ton. Såväl barn som vuxna brukar stanna till länge för att beskåda detta unika och fascinerande föremål.

Vill man ta en paus och smälta alla intryck från museets alla utställningar med olika fordon finns på museet även ett mycket uppskattat kafé med uteservering.