Under senare år har Stockholms mest besökta turistställe varit Vasamuseet. Under bara 2017 besöktes museet av nära 1,5 miljoner besökare. Museet är beläget vid den gamla uppläggningsplatsen Galärvarvet på Södra Djurgården och invigdes i juni 1990. Det berömda regalskeppet Vasa från 1600-talet finns på museet. Skeppet sjönk i Stockholm 1628 och bärgades efter 333 år på havets botten.

Att se här

Museet rymmer regalskeppet Vasa. Ett skepp som har blivit en slags nationell symbol för den svenska stormaktstiden och är ett måste att se för alla som är intresserade av den svenska historien.

Utöver det bärgade skeppet finns det på museet även samlingar med olika föremål såsom tallrikar, skedar, en backgammonlek, olika keramikföremål och kanonkulor som fanns i skeppet. Vidare finns permanenta utställningar om hur livet ombord på skeppet var och om bärgningen där man får reda på hur skeppet hittades igen och bärgades. Det finns även en utställning om maktens bildspråk där besökaren får veta mer om symboliken hos de cirka 700 skulpturer och ornament som fanns på skeppet. På baksidan av Vasamuseet finns en trädgård med gratis tillträde där besökarna kan botanisera bland olika slags växter, mat och medicin från Vasas tid under 1600-talet.