Alldeles i närheten av Liseberg i Göteborg ligger Universeum. Universeum har som syfte att bidra till kunskap om natur och djur hos barn och vuxna. Syftet är även att utgöra en institution där forskningsprojekt kan bedrivas tillsammans med universitet och andra forskningsinstitutioner. Det är Nordens största vetenskapscenter med sina sju våningar fyllda med spännande djur, föremål och äventyr för alla. Här förenas kunskap med lek och äventyr. Ett besök på Universeum är som ett enda stort experiment!

Universeum invigdes i juni 2001 och har sedan dess utvecklats till ett av Sveriges främsta museer inom vetenskap, teknik, natur- och djurliv. Universeum har öppet alla årets 365 dagar, så oavsett när du känner dig sugen på ett besök finns Universeum där för dig som besökare! Universeum är det perfekta museet för den äventyrslystne och vetgirige! Du lär dig alltid något nytt vid ett besök på Universeum.

Att se här

Universeum är indelat i olika avdelningar med olika fokus, dessa avdelningar är:

  • Akvariehallen, som består av stora akvarier med olika marina arter såsom hajar, rockor, fjärsingar, torskar och korallrevs-fiskar. Här finns även många vackra undervattensväxter att beskåda genom glasrutorna. Akvarierna är mycket stora och rymmer sammanlagt över tre miljoner liter vatten!
  • Regnskogen, som är en mycket fascinerande avdelning som utgörs av en 18 000 kubikmeter varm och stor tropisk regnskog. Här får du chansen att i verkligheten se exotiska djurarter såsom sengångare, apor, pirayor, tamariner, tukanfåglar och olika sköldpappor.
  • Rymden, som utgörs av en utställning om rymden och rymdresor.
  • Vattnets väg, som är en avdelning där du får lära dig allt om Sveriges djur, natur och vatten.
  • Mammut, en avdelning som består av en utställning om istiden.
  • Hälsa, en utställning om människokroppen där besökaren även får medverka i olika aktiviteter om kropp och knopp.

Under 2018 kom även nyheten Reptilariet, som är världsunik och där du som besökaren får chansen att komma riktigt, riktigt nära några av de giftigaste djuren som överhuvudtaget finns på jorden. Fascinerande arter som gilaödla, inlandstaipan, svarthövdad bushmaster, kungskobra, skalleorm och palmhuggorm finns att se på nära håll om du besöker denna avdelning.

Som du förstår finns det något för alla på Universeum! Det är lätt att spendera en hel dag på Universeum, och för dig som blir hungrig efter alla intryck och aktiviteter finns här även en stor restaurang och ett mysigt fik som passar alla smaker. Det mesta som serveras är dessutom ekologiskt och all mat är fri från palmolja.