Ett museum som är riktigt roligt för både vuxna och barn är Tom Tits Experiment i Södertälje, söder om Stockholm. Det är både ett museum och ett experimenthus med kul utställningar och experiment inom olika sorters vetenskap som teknik, mekanik, biologi, fysik, ekologi, optik och mycket mer. Namnet Tom Tits brukar roa många utländska besökare, men museet är uppkallat efter en påhittad uppfinnare som hette Tom Tit, vars experiment beskrevs i en fransk tidning i slutet av 1800-talet.

Museet och experimenthuset ligger ca 10 minuters gångväg från Södertälje Centrum och är inrymt i en gammaldags tegelbyggnad.

Fyra våningar med experiment

Experimenten på var och en av de fyra våningarna är olika. På första våningen finns en mängd olika experiment där man bl.a kan prova att lyfta sig själv med hjälp av block och talja, testa reaktionsförmågan på en klättervägg med ljus, leka med kulor i olika banor samtidigt som man lär sig fysik. Man kan också blåsa jättestora såpbubblor och titta på en såpbubblevägg.

På plan 2 finns också massor av experiment med vatten, vind, och ljus. Man kan bl.a. studera tekniken med optiska fiber i en låda med ljusslingor, testa andra optiska fenomen i en mängd spegelinstrument och även leka med och studera vattenrörelser på många olika sätt.

Det tredje planet fokuserar mycket på syn och spännande synvillor. Här finns också ett inspirerande konferensrum där stolarna för åhörarna representerar det periodiska systemet, varje stol är märkt med ett grundämne.

Högst upp i huset finns en riktigt rolig detalj: En rutschkana som går på utsidan av huset, ända ned till marken. Från denna kommer man enkelt ut till utomhusparken och kan fortsätta experimentera.

Trädgård och specialevent

Under sommarhalvåret (maj-september) har Tom Tits även experiment i den stora parken som omger huset. Det finns hur mycket roligt som helst att hitta på! På t.ex. höstlov och sommarlov har Tom Tits Experiment ofta specialutställningar och event, t.ex. experimentshower, kodstugor och gosedjursverkstad.

Mat och dryck

Förutom spännande experiment erbjuder Tom Tit även ett ekologiskt lunchcafé samt lunchmatsal med stor buffé och dessertbord. Maten är mycket bra och lunchen populär även hos anställda på företag i närheten, t.ex. AstraZeneca. Vill man utnyttja den ovan nämnda konferenslokalen för en dagkonferens erbjuder Tom Tit även en riktigt härlig ekologisk frukost.

Vill man spara pengar eller bara vill ha med egen mat finns självklart ett matsäcksrum på museet.

Butik

Vill man ta med sig något spännande hem finns en inspirerande och rolig butik på Tom Tits där man kan köpa alltifrån kluriga kuber till böcker, bollar och pussel för både små och stora.

Hitta till Tom Tits experiment

Till Tom Tits experiment kan man åka med pendeltåg till Södertälje C och därefter gå, vilket nämnts ovan, eller åka buss. Man kan även ta buss från fjärrtåg i Södertälje Syd eller enkelt ta bilen till Södertälje och parkera i närheten av museet.