Om du befinner dig på Djurgården och har haft en långdragen stund på till exempel Vasamuseet eller vid Waldemars Udde och vill liva upp stämningen en aning, så finns det ett litet guldkorn alldeles i närheten som kan få dig på lite trivsammare humör. Detta roliga tillhåll är Spritmuseet och ligger granne med skeppet Vasa. Här bubblar det av utställningar så att det blir svårt att välja. För er som har blivit trötta på Systembolagets tråkiga inredning och för er som har insett att det inte går att få tag i god och billig alkohol på Kampanjjakt, hur mycket ni än letar, kan därför bege er direkt till spritens guldgruva i Stockholms gröna oas på Djurgården.

Allmän fakta om Öl-Spritmuseet

För det första är det inte bara sprit som går att bekanta sig närmare med – även öl utgör en viss del. Sverige är trots det hårda monopolet ett spritland och det är också just av denna anledning som monopolet har införts, åtminstone om man vill tro politikerna. Spritmuseum slog upp sina portar 1967 – då i Vasastaden i Stockholm. Numera har det flyttats till Djurgården och Galärskjulen och där drivs också en krog där man kan avnjuta goda drycker och mat.

 

Utställningarna handlar om Sveriges vin- och sprittillverkning samt om ölen och här kan du titta på gamla buteljeringsmetoder och utrustning samtidigt som du kan lära dig nya och gamla dryckesvisor som kanske kan komma till användning. SM och VM i snapsvisor hålls i Spritmuseum så varför inte fatta pennan och bidra till den svenska sprithistorien? Kanske kommer just din melodi att göra avtryck på framtida midsommarfirare med nubben i handen och sillen på gaffeln.

I museets lokaler kombineras spriten med konst och bland annat kan man betrakta Andy Warhols Absolut Art Collection. Även konstnären Bertil Vallien har ställt ut glas där. Dock erbjuder museet alltid specialutställningar såsom kvinnornas betydande roll inom sprittillverkningen eller champagnens inflytande över det svenska samhället. Den permanenta utställningen heter ”Spritlandet Sverige”.

Högtryck i Spritmuseum

Som du själv kan gissa så är Spritmuseum ett välbesökt museum som gärna blir ett stopp när man har besökt vraket Vasa eller tagit en sväng på Gröna Lund. 2015 fick man det åtråvärda priset Årets Ölutvecklare av bryggerikoncernen Carlsberg. Det anordnas även vissa provkvällar då besökare kan anmäla sig till vinprovning och liknande. Dock insisterar museets chef på att Spritmuseum handlar om kulturhistoria snarare än om lusten till alkohol och berusning. Museet vill visa den speciella bitterljuva relationen som svenskarna har haft och fortfarande har till alkohol – och samtidig bedyra hur denna relation förändras med åren. Ren sprit har numera börjat ersättas av betydligt mer öl och vin – till bra kvalité. Några provkvällar har fått namnet ”Rosa bobblor”, ”Champagne för nyfikna” och ”Kapten Haddock och hans drycker”.