På Djurgården i Stockholm finns en oas som inte får missas! Skansen är Sveriges främsta friluftsmuseum, dit äldre byggnader från hela Sverige flyttats och inhemska djur finns i inhägnader. Museet grundades av folklivsforskaren Artur Hazelius som med denna insats ville hjälpa till att bevara och främja svensk folkkultur och kulturhistoria. I oktober 1891 invigdes Skansen, som ett av världens första friluftsmuseum.

Att promenera omkring alla parker här är ett unikt sätt att uppleva svensk natur och kulturhistoria. Ett besök här är både lärorikt, friskt och njutbart!

Att se här

På Skansen finns kulturarv med både bebyggelse och djur. Djurparken har både en hel del vilda nordiska djur, lantraser, sällskapsdjur och exotiska djur. Bland de vilda nordiska djuren finns djur som knubbsälar, järvar, brunbjörnar, vargar, vildsvin, påfåglar och olika ugglor. Bland lantraserna hittas till exempel norska fjordhästar, gotlandsruss, fjällnära kor, får och ankor. I djurparken finns även en barnanpassad del som kallas Lill-Skansen och är till för de allra minsta barnen, där finns djur som afrikanska dvärggetter, grodor, minigrisar och olika sällskapsdjur. Vid Skansen-Akvariet finns de exotiska djuren såsom apor, krokodiler och papegojor samt mycket unika arter såsom Hoffmanns tvåtåiga sengångare, som det faktiskt bara finns några få till av i hela Europa. Skansen-Akvariet är alltså något som inte får missas vid ett besök. Att tänka på om man vill besöka de exotiska djuren är dock att Skansen-Akvariet har en separat entréavgift.

Skansen är dock mycket mer än ”bara” en djurpark. Här finns även byggnader från de flesta svenska landskap. Skansens allra första byggnad var Moragården, som är sammanställd av byggnader ditflyttade från Dalarna och har bodar som daterats tillbaka till 1300-talet. Andra byggnader som senare flyttats till Skansen är bland annat Oktorpsgården från halländska Slöinge och Kyrkhultsstugan som flyttats från Blekinge som ett exempel på de så kallade högloftsstugor som funnits i södra delarna av landet sedan medeltiden. Det finns även olika statarlängor och arbetsbostäder från 1800-talets andra hälft samt Folkets hus som visar en miljö från 1950-talet. Utöver byggnader finns också ett stadskvarter som ska illustrera hur en typisk medelstor stad såg ut under 1800-talet. I stadskvarteret finns bland annat ett apotek, bagerier, krukmakerier, snickerifabriker, ett glasbruk och en krog.

Skansen kan besökas under alla årstider. Det är en välbesökt plats såväl sommartid som vintertid. Under vintern anordnas även Skansens julmarknad som är mycket uppskattad och ett måste om du befinner sig i Stockholm under adventshelgerna.