Göteborg är en gammal hamnstad och stadens hamn är fortfarande den största i Norden. I Gamla Varvsparken i Göteborg ligger Sjöfartsmuseet Akvariet, vanligen kallat Sjöfartsmuseet. Museet grundades 1913. Det har varit beläget i nuvarande byggnader i Gamla Varvsparken sedan 1933 efter donationer från redaren Dan Boström. Här finns allt för den historie-, havs- och sjöintresserade och samlingarna visar en viktig del av det svenska kulturarvet.

Att se här

Sjöfartsmuseet har gedigna samlingar med en hel del olika föremål kopplade till havet, sjöfarten och människan. Det finns över 25 000 föremål, 4 000 sjökort, 20 000 böcker, 43 000 fotografier och flera hundra filmer och hyllmeter med arkiv från rederi- och varvsverksamheter. På museet finns också en utställning för den stora samling som finns med omkring en miljon olika fartygsritningar.

Det största och kanske mest unika föremålet bland de många föremålen i museets stora samlingar är dock Färjan 4 från 1920. Det är den enda kvarvarande ångfärjan från Göteborgs lokaltrafik mellan Residensbron och Götaverken. Den ideella föreningen Sällskapet Ångbåten har särskilt ansvar för detta speciella föremål och underhåller färjan för att behålla den i ett fint trafikdugligt skick.

Utöver en mängd föremål såsom färjor, fotografier och litteratur finns i museets miljöer även ett stort akvarium. I akvariestudion kan besökaren bland annat uppleva stora korallrev på nära håll. Museet belyser även människan. Det finns en stor samling biografiska berättelser om personer som varit verksamma inom sjöfarten. Kopplat till dessa utställningar finns även en stor samling med personliga föremål såsom sjömansminnen, kläder, dräkter och olika medaljer.

Kort sagt finns det något för alla, stora som små, på Sjöfartsmuseet!