Den svenska huvudstaden Stockholm är en kulturskatt. I den stockholmska djungeln av ställen att besöka för den kulturintresserade finns Naturhistoriska riksmuseet, som är den största museianläggningen i landet. Det enorma byggnadskomplex som rymmer museet är belägen i en fin miljö i området Frescati på Norra Djurgården. Det ligger längst Frescativägen i närheten av huvuddelen av Stockholms universitet, ett universitet som museet även har forskningssamarbeten med sedan flera år tillbaka.

Det vackra byggnadskomplex som idag utgör museibyggnaden till Naturhistoriska riksmuseet stod klart för invigning i november 1916. Museet har dock en betydligt längre historia än så. Det är ett museum med en gedigen historia som sträcker sig över 250 år, tillbaka till tiden när den svenska Vetenskapsakademin började med sina många samlingar med föremål inhämtade från naturen. Eftersom museet byggt vidare på Vetenskapsakademins gamla samlingar brukar Naturhistoriska riksmuseet betraktas som Sveriges första offentliga museum. Museet kallas ibland Naturens palats för sina enorma biologiska och geologiska samlingar med föremål från naturen. Här finns allt för den naturintresserade!

Att se här

Det första föremålet i det som idag utgör museets enorma samling är Jonas Alströmers svamp från 1739. Genom åren har det sedan tillkommit tusentals föremål och idag har museet en samling som rymmer över nio miljoner unika föremål. I samlingarna finns djur, växter, svampar, mineraler och fossiler från alla världens hörn. Allt detta finns för att du som besökare ska kunna följa med i naturens spännande fotspår!

Följande är museets permanenta utställningar:

  • Den mänskliga resan
  • Djuret människan
  • En souvenir för livet
  • Fossil och evolution
  • Liv i vatten
  • Livets mångfald
  • Polartrakterna
  • Uppdrag: Klimat
  • Natur i Sverige
  • Skatter från jordens inre

Bland dessa många permanenta utställningar finns något för alla, stor som liten! Du lär dig alltid något nytt och spännande vid ett besök. Vad sägs om att prova på att skapa egna

rökmoln eller titta in i en väderstatin? Detta är något som besökare till museets utställning ”Uppdrag: Klimat” får erfara. Eller varför inte besöka utställningen ”Polartrakterna” och se museets stora valskelett. Det finns valskelett från flera olika valfamiljer, såväl blåval, gråval, kaskelott som grönlandsval finns i museets samling.

En annan utställning som brukar vara särskilt populär bland barn är ”Fossil och evolution”, där besökaren får följa hur olika djur och växter har utvecklats under jordens mycket långa historia. Vad sägs om att känna på och lägga handen i ett riktigt fotavtryck från en dinosaurie? Se den sovande dinosaurien Psittacosaurus som rör på sig? Eller kanske testa dina kunskaper i olika frågesporter? Allt detta och mycket mer kan upplevas vid utställningen ”Fossil och evolution”.

Den som är intresserad av situationen för djur och växter idag bör även ta en tur vid utställningen ”En souvenir för livet”. Det är en utställning om den illegala handeln med hotade djur- och växtarter som pågår världen över. Genom utställningen skapas medvetenheten om denna aktuella problematik och besökaren får tips på vad man kan tänka på för att skydda hotade arter.