Nationalmuseum i Stockholm är Sveriges största konstmuseum. Här finns flera tusentals konstföremål förvarade, från 1500-tal till nutid. Samlingen består av skulptur, måleri och annan konst. Det har varit otaliga utställningar på Nationalmuseum sedan 1866, året då byggnaden uppfördes. Nationalmuseum är ritad av den tyska arkitekten Freidrich August Stuler.

Nationalmuseum, som precis fått öppna igen men för begränsat antal besökare, har många spännande kommande utställningar däribland Snowcrash och Scandinavian Design & USA – möten, människor och idéer,1890–1980. Den sistnämnda utställningen undersöker hur nordisk design influerat den amerikanska och tvärtom, hur den amerikanska designen påverkat norden. I den här utställningen tittar man på en hundraårsperiod och jämför och undersöker likheter och skillnader länderna emellan samt tittar närmare på migration, kulturarv, diplomati och handel. Här ser man hur de olika ämnena och länderna verkat för en hållbar design och avslutar på 1980-talet då konsumtionen slog nya rekord.

I utställningen Snowcrash får man se designföremål av ett finländskt företag som hette just Snowcrash. Utställningen löper över tiden 1997-2003 d.v.s. den tiden de var verksamma. Snowcrash blev väldigt uppmärksammade och hyllade för både sin design och sina visioner. Snowcrash använde teknologisk hård – och mjukvara samt olika syntetiska material och gjorde föremål för en hoppfull framtid i en ny teknologisk era. Om du letar efter mjukare material till hemmet rekommenderas Bga.se för inspiration. De har allt och lite till att erbjuda för att skapa en varm, mjuk och ombonad känsla till ditt hem.

Just nu pågår en väldigt uppmärksammad utställning på Nationalmuseum och det är ingen mindre än Sveriges mest kända konstnär vars tavlor nu pryder väggarna i byggnaden. Zorn – en svensk superstjärna har just slagit upp portarna och biljetter finns att köpa på deras hemsida. Här kan man bland annat få skåda den dyraste tavlan som sålts i Sverige och njuta av realistiskt måleri från vår främste konstnär. Zorn var otroligt begåvad och mångsidig och många av hans tavlor går knappt att urskilja från ett fotografi. Anders Zorn arbetade sig uppåt och genom sitt måleri blev han, olikt många andra konstnärer, både världskänd och förmögen under sin livstid. Biljettpriser för utställningen Zorn – en svensk superstjärna varierar mellan 150 till 170kr och i dessa tider är tiden att vistas i Nationalmuseum begränsad. Här gäller ordspråket först till kvarn får mala om man vill ta del av den här fantastiska och sällsynta utställningen.

Väl värt är det att kika in på deras samling om man besöker en utställning och ta del av de otroligt många konstföremål de samlat under åren. Nationalmuseum är utan att överdriva oerhört rikt på historia och är dessutom ett av Europas äldsta konstmuseum.

Vanligtvis är restaurang och café öppet på Nationalmuseum och bjuder på goda rätter för varierande priser. Det går att köpa prints och konstböcker på museum till bra priser när shopen har öppet. För adress, vägbeskrivning och övrig information, googla Nationalmuseum.