Den svenska huvudstaden är en guldgruva för dem som gillar att gå på museum. Folk från hela världen kommer till Stockholm för att bland annat besöka den bredd av museer som finns. Ett stort antal av Stockholms alla museer har dessutom gratis inträde, som ett sätt att hjälpa till att bevara och stödja hela landets gemensamma kulturarv och historiska skatter.

En bredd av museer

Det finns museum inom nästan alla olika kategorier i Stockholm. Oavsett om du är en sann historienörd, en riktig rojalist som vill se allt kungligt, en kulturnörd och konstfantast eller helt enkelt bara allmänt intresserad och vetgirig kommer du att hitta åtminstone något museum som faller dig i smaken. Det kan nog vara så att Stockholm, efter världsstäder som Paris och New York, har världens bredaste utbud av museer.

Nordiska museet

Om du endast ska besöka ett enda museum i Stockholm borde Nordiska muséet vara en av dina toppkandidater. Det är en stor byggnad ute på Lejonslätten på Djurgården. Här finns mängder av föremål, bilder och berättelser från alla tider, både dåtid och nutid. Det är ett kulturhistoriskt museum med syfte att vittna om hur det var att leva i Norden från 1500-talet till dagens datum. För turister kan det vara mycket intressant för att få en inblick i den nordiska kulturen, men även som nordisk och svensk är det såklart mycket intressant och givande att få veta mer om sin egen historia. Du kan få en glimt av hur dina förfäder levde och få en förståelse för ditt ursprung på ett djupare plan.

Nordiska museet är även känt för sina många olika tidsbegränsade och unika utställningar. För ett par år sedan hade de exempelvis en utställning om hår genom historien. Tanken med utställningen var att visa hur olika typer av frisyrer har varit mode under olika perioder, hur hår har betraktats rent allmänt och om hur håravfall hos män och kvinnor alltid varit fruktat. I samband med utställningen fanns även möjlighet för besökarna att delge sina egna tankar och reflektioner om hår.

Historiska museet

Om du vill ha ett längre tidsperspektiv i utställningarna än vad Nordiska museet erbjuder ska du gå till Historiska museet som ligger längs Narvavägen på Östermalm. Här finns föremål från alla olika tidsperioder från stenåldern och framåt. Inte minst finns mycket från vikingatiden, vilket brukar vara populärt både bland svenska och internationella besökare.

Du som historienörd kommer att älska ett besök här, men det är ett museum som även passar dig som är allmänt vetgirig eller vill besöka ett intressant museum med familj och vänner. Barnen brukar uppskatta ett besök här eftersom det även finns möjlighet att prova på vikingakläder och hantverk. Under sommarmånaderna kan barnen även leka olika lekar och spel på museets gårdsplan.