Det finns många sevärdheter i Stockholm, varav Stockholms slott är en av de mest välbesökta och lockar många turister. När du befinner dig vid slottet bör du dock även ta dig tid att besöka Livrustkammaren som är beläget i källaren under slottet. Museet Livrustkammaren grundades 1628 när dåvarande kung Gustav II Adolf begärde att sina skottskadade dräkter, som han hade haft under fälttågen i Polen, skulle bevaras. Sedan 1978 finns museets samlingar i källaren under Stockholms slott.

Museet speglar Sveriges kungliga historia från Gustav Vasa fram till idag. Här finns allt för den kultur- och historieintresserad med rustningar, hjälmar, olika vapen, flera gamla vagnar och en stor samling med olika dräkter. Vill du få uppleva att se alla dessa föremål som du tidigare bara sett i historieböckerna? Då är ett besök på Livrustkammaren ett måste!

Att se här

Museet är en guldgruva för både små och stora besökare som vill komma nära historien. Särskilt kända föremål som finns utställda på museet är bland annat kung Gustav II Adolfs blodiga och skottskadade dräkter, men även hans stridshäst Streiff från slaget vid Lützen 1632 som finns uppstoppad och är ett av museets viktigaste föremål. Uppstoppade Streiff är nämligen unik som världens äldsta och bäst bevarade uppstoppade häst som finns på ett museum. Efter att ha sett Streiff kan du även se att det är Streiff som Livrustkammarens logotyp är gjord efter.

Exempel på andra föremål som finns att beskåda en peruk som kung Karl XII:s peruk bar under 1714 och den maskeraddräkt som kung Gustav III bar i mars 1792 vid den operamaskerad där han mördades. Museet innehåller även föremål från senare år, bland annat en klänning som Kronprinsessan Victoria bar på sin födelsedag 1995.