I skånska Sandåkra utanför Skurup finns Johannamuseet, även kallat Minnenas museum. Det är ett tekniskt- och allmäntmuseum som invigdes 1983. Särskilt samlingen fordon med veteranbilar och motorcyklar är utmärkande för museet, som ofta framhålls som ett av de bästa bilmuseerna i Sverige. Det är dessutom Skånes största enskilda museum.

Befinner du dig i Skåne och är fordonstokig, vetgirig eller bara vill testa på någon ny upplevelse, tveka inte att besöka Johannamuseet! Alla som är intresserade av historia och vill se och uppleva föremål som veteranbilar, motorcyklar, olika samlarföremål, bruksföremål, leksaker och musikinstrument kommer att uppskatta ett besök här.

Att se här

Johannamuseet, som är uppkallat efter en T-Ford från 1914 som kallades ”Johanna”, rymmer en gedigen samling föremål. I avdelningen med fordon och bilar finns bland annat en Slaby-Beringer av årsmodell 1919 att beskåda, vilket är en av Europas allra äldsta elbilar. På museet finns även uppskattade biografiska utställningar – en över museets grundare Manfred Almqvist och en över den berömde ”Stålfarfar”, som blev rikskänd efter att ha deltagit i cykeltävlingen Sverigeloppet vid 66 års ålder.

För den som vill ta en paus och smälta intrycken finns även ett mysigt Österlenskt kafé med bakelser och smörgåsar i koppling till museet.