Mitt ute på härliga Österlen i Skåne ligger Hasse & Tage-museet, som är en liten kulturskatt. Det är beläget i en liten tegelbyggnad precis intill järnvägen och i närheten av torget i centrala Tomelilla. Tomelilla, som är något av hjärtat i Österlen. Med sina 15 kvadratmeter blev Hasse & Tage-museet världens absolut minsta filmmuseum när det invigdes i juli 2006. Museet har öppet under sommaren och har snabbt blivit en klassisk sevärdhet som besöks flitigt bland turister på Österlen.

I Hasse & Tage-museet hittar du allt om de två svenska folkkära komikerna Hans ”Hasse” Alfredsson och Tage Danielsson, som spelade in flera av sina filmer i just Tomelilla. Museet är en sammanställning av deras livsverk för att bevara minnet att komikerduon. Är du en Hasse & Tage-fantast, film- och humorintresserad eller ute efter en rolig upplevelse, kommer du definitivt att uppskatta ett besök på detta underhållande och alldeles unika museum!

Att se här

Världens minsta filmmuseum Hasse & Tage-museet är litet till storleken, men dess samlingar är desto större. Här finns allt om den folkkära komikerduon! Bland föremålen finns allt från en stor mängd rekvisita från komikerduons olika filmer, revyer och föreställningar, manuskript i original till en kopia av en guldfärgad avgjutning av Hasse Alfredssons näsa. I museet finns till och med en snurrande blommig falukorv. Många av museets föremål finns gömda bakom luckor och skåp, vilket skapar en aktiv och levande museimiljö som är uppskattad bland såväl barn som vuxna.

På utsidan av museets ena vägg finns dessutom en rolig liten staty av den skånske skådespelaren Folke Lindh som tegelkamouflerad tysk soldat. Inspirationen till statyn är hämtad ur Tage Danielsson uppskattade komedifilm ”Picassos äventyr” från 1978. I anslutning till museet hittar du även en liten museibutik där du kan köpa olika Hasse & Tage-saker såsom böcker, filmaffischer och andra souvenirer.