Byggnadsminnet Ostindiska huset, byggt under 1700-talet, på Norra Hamngatan i centrala Göteborg är idag hem till Göteborgs stadsmuseum. Detta klassiska museet tilldelades utmärkelsen Årets museum 2014 och är ett museum som inte får missas om du befinner dig i trakterna kring Göteborg. Här finns allt om Västsverige och staden Göteborgs historia, vilket är intressant för såväl den inbitne göteborgaren som turisten!

Att se här

Göteborgs stadsmuseum har en mycket bred samling med föremål kopplade till den göteborgska historien. Museet har fyra olika huvudtyper av samlingar, vilka är:

  • Den arkeologiska samlingen, som är en samling om stadens förhistoria med föremål från stenåldern.
  • Den kulturhistoriska samlingen, som innehåller föremål som musikinstrument, möbler, dräkter, hantverk och givetvis ostindiskt porslin.
  • Den industrihistoriska samlingen, som är en stor samling med olika föremål från stadens historier genom åren.
  • Teatersamlingarna, som är samlingar med material som programblad, skisser, teaterkostymer och scenmodeller från Göteborgs alla teatrar.
  • Skolsamlingarna, som innehåller en mängd föremål från stadens skolor såsom läroböcker, bänkar, matematiska hjälpmedel och pedagogiska skelett.

Föremål från dessa samlingar ingår i museets olika utställningar. Det finns flera permanenta utställningar men även olika tillfälliga utställningar förekommer. Det finns helt enkelt något för alla och är du intresserad av historia, i synnerhet Göteborgs historia, kommer ett besök på Göteborgs stadsmuseum inte att göra dig besviken!