Det främsta museet i Sverige för nordisk 1880- och 1890-tals konst är Göteborgs konstmuseum, som invigdes 1923 och är beläget vid Götaplatsen i centrala Göteborg. Museet innehåller dock även samlingar med internationell konst från många olika länder och tidsperioder. Räknat i antalet verk som finns på museet, är Göteborgs konstmuseum det tredje största svenska konstmuseet. Bara Nationalmuseet och Moderna museet, båda i Stockholm, har fler verk i sina samlingar.

För alla kultur- och konstintresserade är Göteborgs konstmuseum ett måste! Det är även ett bra första museum att besöka som ”nybörjare” inom konst. Detta eftersom museet har en sådan bredd med en omfattande konstsamling med verk från renässans till nutid, vilket gör att det efter ett besök här blir lättare för dig som nybörjare att söka dig vidare till olika mindre museer efter att du här fått chansen att lära känna din konst-smak och sett vilka konstnärer som tillhör dina favoriter.

Att se här

Den konstsamling som finns på Göteborgs konstmuseum håller hög internationell klass och är särskilt framträdande vad gäller nordisk konst omkring sekelskiftet. Samlingen nordisk konst som finns här är unik i sitt slag.

Några av de mest uppmärksammade konstsamlingarna vid Göteborgs konstmuseum är:

  • Fürstenbergska galleriet. Här visas konstnärer som Richard Berg, P.S. Krøyer, Carl Larsson och Anders Zorn finns representerade genom några av sina mest kända och betydelsefulla verk.
  • Aroseniusrummet. Här visas verk av bohemkretsen med Ivar Arosenius, Gerhard Henning och Ole Kruse, som var verksamma i Göteborg under slutet av 1800-talet.
  • Franska samlingen. Här finns flera berömda verk av bland andra Claude Monet, Camille Pissarro, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Pierre Bonnard och Auguste Rodin.
  • Picassorummet. Här visas verk av Pablo Picasso, flera olika verk från olika årtal finns i samlingen.
  • Nordiskt 1800-tal. Här visas en bred samling nordisk konst, bland annat återfinns här Gustaf Cederströms historiemålning Karl XII:s likfärd.
  • Hjalmar Gabrielsons självporträttsamling. Här visas en omfattande samling självporträtt från några av de största svenska konstnärerna, såsom Ivar Arosenius, Isaac Grünewald, Carl Kylberg, Inger Schiöler och Sten Teodorsson.

Det finns även flera kända skulpturer på museet. I den så kallade Skulpturhallen finns bland annat skulpturen Ingeborg av svensk-danska Gerhard Henning och Henry Moores skulptur Familjegrupp utställda. I Sergelgalleriet återfinns flera olika skulpturer, byster och medaljonger av den svenska 1700-tals-skulptören Johan Tobias Sergel. Vidare finns en omfattande grafik- och teckningsavdelning som innehåller omkring 15 000 verk från 1400-talet och framåt, vilket gör denna samling till den näst största av sitt slag i Sverige. Bara Nationalmuseet i Stockholm har en mer omfattande samling av grafik- och teckningar.

Göteborgs konstmuseum, beläget i en sedan 2017 byggnadsminnesmärkt byggnad, är det självklara valet när du vill beskåda konst i världsklass. Museet är öppet alla dagar utom måndagar. Notera dock att vissa avvikelser i öppettiderna kan förekomma vid jul, nyår, påsk och midsommar. Barn och ungdomar upp till 25 år har gratis inträde.