Friluftsmuseet Kulturen i Lund är den största anläggningen bland de som bedrivs av den ideella föreningen Kulturen. Friluftsmuseet Kulturen i Lund invigdes 1892, som landets äldsta friluftsmuseum efter Skansen i Stockholm som hade invigts året innan.

Att se här

Under ett besök på friluftsmuseet Kulturen i Lund finns en stor del av det svenska kulturarvet att beskåda. Det finns en mängd vackra och gamla byggnader, både sådana som ursprungligen varit där och sådana som flyttats dit för att bli museibyggnader. Bland annat Berlingska huset, som är Lunds äldsta bevarade korsvirkeshus med anor från 1600-talet, finns här. Andra särskilt kända byggnader är Allmogehallen, Borgarhuset, Dekanhuset och Locus Peccatorum. Genom att vandra omkring i denna härliga miljö och titta in i byggnaderna kan du bilda dig en uppfattning om hur livet var i södra Sverige under olika tidsperioder.

Friluftsmuseet anordnar även flertalet utställningar. Det finns både permanenta och tillfälliga utställningar. Det finns utställningar om allt från kvinnligt mode under 1700-talet och framåt till utställningar som berättar om staden Lunds historia från 1500-talet och framåt. Det finns även utställningar med mer specifika målgrupper, till exempel en lekutställning om boken Alice i Underlandet som är belägen i Allmogehallen och särskilt riktar sig mot besökande barn i åldrarna 3-8 år.

Utanför huvudbyggnaden till friluftsmuseet finns även flera runstenar att beskåda. Här finns även vackra trädgårdsmiljöer som är mycket uppskattade bland besökare. Att bara strosa omkring bland byggnaderna och trädgårdsmiljöerna vid Kulturen i Lund är en njutning och upplevelse du inte vill missa. Det är en lugn plats för dig som bara vill tillbringa dit i en harmonisk miljö, samtidigt som det är en perfekt plats för barnfamiljer med lek och bus. Helt enkelt ett museum för alla åldrar och smaker!