Att gå på museum kan vara något man älskar eller hatar. Men oavsett om du har blivit övertalad att följa med en vän eller partner eller om du själv är begeistrad av att se på konst, så

kan det vara bra att ta med sig några tips inför museibesöket. Ska du gå på ett stort museum som Louvren eller Nationalmuseum kan du nämligen få avsätta några timmar om du vill ta dig tid att gå igenom varenda sektion.

Ta med dig vatten

Att titta på konst tar energi och du kommer förmodligen både bli hungrig och törstig efter någon timme eller två. De flesta stora museer brukar ha tillgång till en restaurang eller cafeteria någonstans, men du gör ändå rätt i att ta med dig en kall vattenflaska i handväskan som du kan sippa på då och då. Detta är särskilt viktigt om det är varmt ute. Tänk på att vattenflaskor eller läsk i cafeterian med anknytning till museet, kan kosta multum. Ofta är museibesöket heller inte gratis i sig, beroende på var du befinner dig. Punga därför inte ut med mer pengar än nödvändigt.

Se upp med högklackat

Förvisso kan du vilja se lite fin ut när du promenerar runt bland Picassos målningar eller Rembrandts mästerverk, men att stå och gå i timmar i stilettskor, är ingen bra idé. Dessutom kan du få vara beredd att trängas med andra personer om utställningen är nyöppnad eller om museet är berömt och ligger i en storstad. Ta på dig bekväma skor med en mindre klack – du behöver inte strutta runt i robusta gympaskor om du tycker det känns turistigt.

Tänk på vad du stoppar i handväskan

På grund av säkerhetsskäl synar många museer besökarnas tillhörigheter innan inträde, vilket gör att om du har med dig vassa föremål kan dessa komma att beslagtas från dig för att få komma in. Undvik att ta med dig för mycket in på ett museum och tänk på vad du har i väskan och i fickorna.

Besöka museum med barn

Att gå på ett vanligt museum med barn kan ibland vara lika smart som att ta med sig hunden på en shoppingtur i en överfull klädgalleria. De uppskattar helt enkelt inte gesten! Barn tycker mer om att gå på museer där de kan röra sakerna och leka med utställningen, men att ta med en femåring in på Louvren eller MoMa där tysthet och ”se men inte inte röra-regeln” råder, kan sluta i skrik och gap.

Hur ser det då ut med barnvagn på museum? Kan man ta med sig en sådan eller måste man ställa den någonstans? Olika museum har olika regler men i Sverige brukar det vara helt i sin ordning att ta med barnvagnar in på utställningarna om inget annat meddelas vid entrén. Är utställningarna av mer ömtålig natur, kan det vara bra att ställa den vid ingången i ett bås som är avsedd för barnvagnar.