De allra flesta tycker att det är pirrigt att gå på en första dejt. Frågor som vad man ska ha på sig, vad man ska säga, vad man ska göra och hur den andra personen verkligen är, dyker upp och förblir ibland obesvarade fram tills efter dejten. Ju mer man vet om den andra personen innan dejten desto lättare kan man besvara dessa frågor och desto lugnare och säkrare kanske man själv känner sig inför den första dejten.

Känner man till personen sedan innan, till exempel genom gemensamma bekanta eller att man har varit på samma fest eller tillställning, så kan det vara tryggare än om personen är helt obekant. Men allt oftare går man på dejt med någon som är helt obekant sedan innan. Eftersom dejtandet i allt större utsträckning förflyttats till nätet så blir det ofta så att man inte har ett ansikte på personen sedan innan. Man kan till exempel inleda en flirt via mobilappar, hemsidor så som happy pancake som inriktar sig till unga vuxna eller via bekanta. Träffar man någon via en dejtingapp eller hemsida så kan det kännas extra nervöst inför sin första dejt.

Aktiviteter för en första dejt

En klassisk aktivitet är så klart en middagsdejt. Man möts upp på en restaurang och intar en härlig middag ihop. Men det blir inte alltid så romantiskt som man tror. Stämningen kan lätt bli stel och det kan vara svårt att hitta samtalsämnen där inte samtalen dör ut direkt. När samtalen dör ut och man sitter där mitt emot varandra och bara tittar på sin egen mat kan det lätt kännas som en misslyckad dejt med pinsam tystnad. Våga därför hitta på något annat, en mer aktiv aktivitet. Ett exempel är att gå på museum. Det finns flera intressanta muséer runt om i Sverige som är ypperliga för en första dejt. Bor man dessutom i Stockholm så ökar utbudet på museum markant. Är det dessutom någon som har ett speciellt intresse kan man gå på ett museum som är inriktat på det. Då blir det garanterat ingen pinsam tystnad under dejten. I Stockholm finns till exempel Spelmuseet, Polismuseet, Naturhistoriska museet och Tekniska museet.

Samtalet under dejten kommer flyta på när det finns saker att titta på och prata om. Efteråt kan man kanske gå vidare på en lunch, middag eller en fika och då är stämningen redan uppvärmd och man kan även fortsätta prata om muséet som man har varit på.

Våga därför prova något annat för en första dejt för att lära känna din flirt på ett annat plan och undvika att pinsam tystnad uppstår. Det finns muséer för alla intressen och personer och de kan vara riktigt roliga att gå på!