Det svenska musikundret är känt världen över. Den svenska musikgruppen Abba har varit en starkt bidragande orsak till detta. Vid ett besök i Stockholm är därför ett besök på Abbamuseet ett måste för alla intresserade av kultur och musik. Museet är beläget i kvarteret Konsthallen på Djurgården och delar entré med Swedish Music Hall of Fame Museum som är beläget i samma lokal. Museet invigdes den 7 maj 2013 som det första Abbamuseet i världen.

Att se här

I museet finns en uppsjö av föremål som har koppling till Abba att se. Det finns ett så kallat guldrum, där guld- och platinaskivor samt andra utmärkelser finns utställda. Låten Waterloo, som Abba vann Eurovision Song Contest 1974 med, har tilldelats ett eget rum där bland annat kopior av scenkläderna som gruppen bar finns. Originalen visas för övrigt också på museet, men i ett annat rum. Vidare finns flera rum med rekonstruerade miljöer, bland annat en rekonstruktion av inspelningsstudion Polarstudion och en rekonstruerad låtskrivarstuga.

Abbamuseet erbjuder inte bara utställningar utan i miljöerna finns även flera interaktiva inslag. Besökaren ska känna sig som den femte medlemmen i musikgruppen och får i de olika rummen möjlighet att uppträda med gruppen på scen samt vara med och spela in musik i studion.