Tekniska muséet i Stockholm är sveriges största tekniska museum och ett museum i världsklass. Här finns möjlighet att titta på en mängd permanenta utställningar, exempelvis ”100 innovationer” som visar de viktigaste innovationerna genom tiderna.

Muséet har varje år påkostade tillfälliga utställningar som i många fall har blivit omskrivna i press både inrikes och utomlands. Ett par av de mest uppmärksammade listas nedan.

Game On 2.0

En ambulerande utställning som visar upp spelhistoria. Över 150 olika spel, från 1960-talet till nutid visas upp och utställningen är sällsynt interaktiv då de allra flesta spel var uppkopplade för besökarna att prova på. Här kan man prova på allt från ”Spacewar!” på den enorma datorn PDP-1 från 1962 (av många ansedd som det det första datorspelet) till klassiker som 80-talets Mario Bros, arkadmaskiner och flipperspel. Nutida spel och tekniker som tangerar framtiden visas också upp, så som virtual reality, augmented reality och interface för att styra spel med sina tankar.

Gaming Art

En utställning som inte visar några spel, men konst kopplat till spel. Datorspel har blivit en så stor del av vårt samlade kulturarv att de inte längre håller sig inom ramarna av det digitala, utan återfinns i tavlor, pärlplattor och broderier.

Cino4

Sveriges första 4D-biograf öppnade på muséet 2007 och drog enorma mängder besökare. Aldrig tidigare hade man kunnat uppleva film i 4D i Sverige (3D på bio var fortfarande nytt och spännande). Här utökas upplevelsen i tre dimensioner med stolar som rör sig och vibrerar, vindpustar och dofter i samklang med berättelsen som visas på skärmen.

The Inventions of Women

Här visas över 80 olika uppfinningar upp, alla gjorda av kvinnor. Eftersom män historiskt sett har haft en större möjlighet att utbilda sig är det också deras uppfinningar som oftast uppmärksammats. Denna utställning vill påvisa att alla människor är kreativa inom det område de verkar. Många uppfinningar gjorda av kvinnor har att göra med hemarbete eller sjukvård.

En sådan är Scotchgard, som är en vatten- och smutsavvisande formula som idag används på allt från möbler till mattor och sofföverdrag från ikea.

The Coca-Cola bottle in Swedish history

Den gamla klassiska Coca-Cola-flaskan i glas är ett ikoniskt mästerverk. En flaska fotograferad i motljus där enbart siluetten syns räcker för att man direkt skall koppla produkten till företaget i allmänhet och drycken i synnerhet. Denna utställning visar hur viktigt det kan vara med produktdesign och flaskans historia i svensk och internationell kultur.

Coca-Cola anordnade en tävling där olika glasbruk och glasmästare fick skicka in bidrag för hur deras nya flaska skulle se ut. Bolaget satte upp olika kriterier så som att den omedelbart skulle kännas igen, även om flaskan var krossad i tusen bitar.

Alexander Samuelsson från Kungälv vann med den design som är så välkänd idag.