Arkadspel och Atari
Spelade du arkadspel i videobutiken på hörnet och matade in 5 krona efter 5 krona? Spänningen att försöka klara av spelet, slå ner superbossar och få ett x-tra spel gjorde att hela veckopengen ofta gick åt på ett par timmar. Spelhistoria är intressant, idag bygger en hel del nya spel på nostalgi, igenkänning och återkopplingar till historiska klassiska spel. Endast en sak kan sägas om spelandets historia – det går inte att förvänta sig något annat än det oväntade. Vem i hela världen kunde tro att spelproducenten Atari år 1972, efter ha tillverkat den första arkadvarianten av spelet Pong och ställt i ett hörn på puben Andy Capp’s Taverna i Kalifornien, skulle bli en sådan succé! Öldrickandes amerikanare lät mynten rassla in och världens första kommersiella arkadspel kom i efterhand att bli isbrytaren till den vågen av arkadspel som senare kom att spridas över världen.
Minns du Pac-Man, Street Fighter I och Street Fighter II och Super Mario Brothers? Några av dessa spel satte standarden för en rad andra speltillverkare. En kompis till mig hade både ett Sega Playstation och ett Nintendo Playstation. Om inte spelande i sig höll oss varma under de kalla vintermånader, så höll hans pappas nyinstallerade luftvärmepump oss garanterat varma.
Detta var omkring 1989-1990 och vi den tiden ansågs spelandet vara en hämsko för skolan, barnen spelade istället för at göra läxorna. Idag verkar även skolan fått upp ögonen hur speldesign kan utvecklas som ett modernt pedagogiskt verktyg inom skola och utbildningen.
Stockholms Spelmuseum
Spelhistorien inrymmer mycket nostalgi, minnen och upplevelser och ambitionen är att levandegöra och göra spelhistorien tillgänglig för alla oavsett erfarenhet, ålder eller kön. Stockholms Spelmuseum välkomnar alla! På museet kan du som besökare uppleva spelen och arkadmaskinerna på riktigt! Spela dig igenom tidsåldrarna och spelutvecklingen för att antigen få nya eller gamla nostalgiska spelupplevelser. Museet är en mötesplats för all som är intresserade av arkadspel och TV-spelens historia.
Visningar, privata tillställningar och tillgänglighet
Observera att Stockholms Spelmuseum ligger en trappa ned utan hiss, eller ramp. Källarlokalen inrymmer även en del nivåskillnader, anpassad toalett för rullstol finns och även gratis ledsagare kan erbjudas. Var dock medveten om att detta är en källarlokal och att vid svårare handikapp som kräver tillgång till ramp eller hiss kan tillgängligheten vara problematisk. Husdjur får ej medtagas in, även väskor och ryggsäckar är förbjudna. Hängs av i garderober bakom kassan. Guidade visningar erbjuds om högst 30 personer och pågår i ca: 40 minuter. Stockholms Spelmuseum kan erbjuda privata grupper om max 15 personer mellan tiderna 16:15 och 17:45, lördagar och söndag och där finns personal på plats. Respektera att det inte kan köpas eller kan tas med någon medhavd mat in till museet. Enda undantaget är om Stockholms Spelmuseum bokas i sin helhet för någon typ av aktivitet, exempelvis företagsevent, mingel, boksläpp eller spelsläpp. Vid en hel bokning av museet är den rekommenderad gruppstorleken ca: 20 och max 80 personer. Bokas hela museet till ett event kan dryck och lättare förtäring av mat, snittar eller dylikt serveras i museet.